Morbus Bowen (ziekte van Bowen), is een vroeg voorstadium van huidkanker (type plaveiselcelcarcinoom). Het komt vooral voor bij ouderen. Het is meestal gelokaliseerd op de benen, maar kan op het hele lichaam en zelfs de slijmvliezen voorkomen.
Ziekte van Bowen ontstaat meestal door langdurige blootstelling aan de zon, maar genetische factoren kunnen ook een rol spelen. Het risico is hoger bij mensen die langdurig immuun-onderdrukkende medicatie gebruiken, blootgesteld zijn aan bepaalde chemicaliën (zoals arseen), of radiotherapie (bestraling) hebben gehad.
Kenmerken van Morbus Bowen zijn;
De diagnose kan door een dermatoloog worden gesteld met het blote oog. Bij twijfel is er soms een biopt nodig. Er wordt geschat dat ongeveer 3-5% van de onbehandelde M. Bowens zich ontwikkelt naar een plaveiselcelcarcinoom, maar dit is niet precies bekend.
Er zijn verschillende behandelopties voor M. Bowen en het hangt af van de grootte en waar het zich op het lichaam bevindt.
Chirurgische behandeling is ook een optie, maar vanwege de marge die hierbij wordt genomen, laat het vaak grote littekens achter. Wel blijkt een chirurgische ingreep de grootste effectiviteit te hebben in het behandelen van Morbus Bowen.
Bij Cryotherapie is aangetoond dat een relatief hoog percentage van patiënten M Bowen opnieuw terugkomt.
Vroegtijdige detectie en behandeling zijn cruciaal, omdat Morbus Bowen onbehandeld kan overgaan in een plaveiselcelcarcinoom, dat dieper in de huid doordringt en potentieel uitzaait naar andere delen van het lichaam.